От партията ще представят предложението пред кмета на София и главния архитект

ГЕРБ предлага в София да бъде изграден мемориален комплекс, посветен на терористичната дейност на БКП и жертвите на комунизма в България.

 

От партията ще представят идеята пред кмета на града, главния архитект и своите представители в Столичния общински съвет.

 

Идеята е на "Съюза на репресираните от комунистическия режим в България". Тя беше представена пред заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов и народните представители Димитър Главчев и Данаил Кирилов. От Съюза предлагат комплексът да бъде изграден в пространството около НДК. В неговите рамки репресираните предлагат да бъде възстановен и "Войнишкият паметник", посветен на Балканската война, като върху него да бъдат допълнени и имената на загиналите във Втората световна война, както и на военните, станали жертва на комунистическия терор върху българската армия.

 

Цветан Цветанов пое ангажимент ГЕРБ да анализира законодателството, отнасящо се до реабилитацията на репресираните и да предложи законодателни промени, които да облекчат този процес.

 

Освен това репресираните предлагат да бъде възстановен статутът на ритуалната зала на бул. "Витоша" като културно средище и място за граждански дискусии.