Майсторът Румен Луканов върти шишове повече от три десетилетия
В селата около Смолян през лятото масово се провеждат родовите събори. Наред с дългите хора и срещите между близки, съборите не минават и без родопското чеверме. Какви са тайните за приготвянето му, разкрива един от най-известните чевермеджии в региона, 50–годишният Румен Луканов.
Той върти чевермеджийски шишове по събори повече от три десетилетия.
„Майсторлъкът е най-много във въртенето, защото всичко се върти на ръка. Някои направиха машини, обаче машината не може да замени човешкия труд. Едно чеверме се върти средно 6-7 часа”, споделя той.
Обяснява, че агнето или шилето, което се приготвя, не трябва да тежи повече от 25 килограма. Единствената подправка, която се използва, е сол.
Майсторът предал занаята и на двамата си синове. „Трудно е, особено когато го свалиш. Много е горещо и може да изгориш ръцете си”, казва 28-годишният Николай.
По съборите килограм топло чеверме струва 20 лева, но все пак продължава да привлича туристите.
Репортер: Анелия Веселинова