Над 2 милиона българи са без здравни права

За няколко години броят на хората, които не плащат здравни вноски се е удвоил. Данните са на приходната агенция, представени от Центъра за защита на правата в здравеопазването. 

 

Оказва се, че в повечето случаи отказват да плащат хора, които работят, а основната причина е, че не разчитат на здравната система.

 

„Хората не са доволни от здравеопазването и разбират, че това, че плащат не им гарантира нито безплатно, нито добро здравеопазване”, обясни доктор Стойчо Кацаров от Центъра за защита правата в здравеопазването. 

 

Данните на НАП са плашещи, смята д-р Кацаров. Само за няколко месеца нови 40 000 са спрели да си плащат вноските. В началото на годината без здравни права са били 2 010 000  души, а през юни вече са над  2 045 000.

 

Още по-плашещо е сравнението с началото на 2010 година. Тогава онези, които са били без здравни права, са около 1 600 000, а само за 3 години още над 350 000 са се лишили от правото да ползват услугите на здравната каса.

 

Сметката показва, че много малко от българите издържат цялата ни здравна система -1 400 000. 

 

Хората, които трябва да внасят здравни осигуровки, са малко под 3,5 милиона, но 2 милиона от тях не го правят.

 

Според Стойчо Кацаров ако парите се събират с натиск, ефект едва ли ще се постигне. По-добрият вариант е здравната ни система да заработи така, че хората да й повярват.

 

По закон губим здравни права, ако имаме 3 неплатени месечни вноски за последните 3 години. Масово обаче се практикува плащане на куп, ако се стигне до влизане в болница.