Парите за болнична помощ и лекарства може да свършат преди края на годината

Парите на НЗОК за болнична помощ и лекарства ще свършат преди края на годината, обяви новият управител д-р Румяна Тодорова. От Касата ще поискат актуализация на бюджета си. 

 

Над 108 милиона лева липсват в Националната здравно-осигурителна каса. Повече пари трябват при болничната помощ – около 361 милиона, при лекарствата – 34 милиона и половина, а над 11 милиона не достигат за медицинските изделия. За денталната помощ са нужни още близо 7 милиона, а за извънболнична – над 11 милиона лева. 

 

От новото ръководство на НЗОК обясняват дефицита с направен сериозен преразход към момента. 

 

Според песимистичните прогнози само след месец може да се окаже, че липсват дори повече средства – към 130 милиона.

 

Близо 270 милиона лева от резерва ще бъдат използвани за запълване на недостига в болничната помощ. Въпреки това, сметките показват, че липсват още пари. Към края на юли дефицитът на Касата вече е бил около 10%.

 

„108 милиона реално ще бъде дефицитът. Тези пари, за да се покрият от Касата, означава да се прави актуализация на бюджета, да се влезе в парламента и да зависим от депутатите. А могат да решат да го прехвърлят за следващата година като дефицит”, обясни д-р Румяна Тодорова. 

 

Сметките показват, че за последния месец дейността на болниците е намаляла, но се е увеличил разходът за онколекарства.

 

„Имаме 107 милиона, а към месец август вече са употребени 109 милиона”, обясни д-р Тодорова. 

 

Оказва се, че когато това перо се е плащало през здравното министерство, са били изразходвани около 140 милиона годишно. Защо размерът на средствата е бил намален след прехвърлянето към НЗОК не става ясно. 

 

„Никой не е взел под внимание, че влизат иновативни препарати, че лечението става все по-модерно, че се удължава животът на тези хора. Това са неща, които влизат в рубриката "изчисление на риск", но в България този термин е непознат и няма кой да го изчисли”, заяви д-р Тодорова. 

 

Освен това в НЗОК имало и има тежък организационен проблем, откакто от миналата година работещите там станаха държавни служители.

 

„Не искам да ви казвам, че има секретарки, които получават по 1300 лева, а лекар-контрольор получава 900 в централно управление, защото в районните каси взимат 600 лева”, заяви Тодорова. 

 

От НЗОК планират да пренасочат средства от дейностите, в които има излишък, към тези с недостиг. Въпреки това, основната им надежда остава актуализация на бюджета.