Съветът при премиера не обсъди българско военно участие в операция срещу Сирия

Най-големият риск за България от ситуацията в Сирия е голямата бежанска вълна и последствията от нея. Това е било обсъждано на заседанието на Съвета по сигурността към премиера.

 

С общо 11 набелязани мерки приключи извънредното заседание на Съвета по сигурността към премиера. От кратките изявления на трима от министрите, които участваха в съвета стана ясно, че основните мерки, които ще се предприемат са свързани с бежанската вълна, която очакваме.

 

Страната ни има три центъра за настаняване на бежанци, но те вече са препълнени, а хората, които търсят спасение от кризата в Сирия у нас стават все повече. Правителството отпусна вчера малко над половин милион за увеличаване на капацитета за настаняване на бежанци, но очевидно това не е достатъчно. Затова още от днес започва да се работи по-активно в тази посока.

 

Наше военно участие изобщо не е било обсъждано на съвета при министър-председателя.

 

Безспорно бежанска вълна към страната ни се очаква. На практика тя вече е започнала. При евентуални военни действия в Сирия, хората, които ще потърсят спасение у нас ще стават все повече. Затова от днес правителството стяга контрола в три направления - засилва се наблюдението по границата, предприемат се мерки по организация за настаняване и създаване на условия за бежанците и ще се търсят механизми за получаване на помощ за настаняването на сирийците.

 

От днес започва работа и оперативен щаб - част от него ще бъде във МВР, а друга - на място в Елхово и Хасково. Как ще действаме при евентуална военна намеса в Сирия - за това правителството все още мълчи. Към нас не били отправяни никакви искания за участие във възможна военна операция, а и как би протекла тя и с чие участие - тепърва щяло да се решава, на международно ниво.

 

Вътрешният министър Цветлин Йовчев отбеляза, че са обсъдени и възможностите за риск от тероризъм. „Искам да кажа категорично, че не разполагаме с данни, които да свидетелстват за пряка терористична заплаха към България”, заяви той. Въпреки липсата на данни за опасност, службите щели да действат - с анализи и оценка на риска и актуализиране на плана за противодействие на тероризма.

 

По думите на министъра на външните работи Кристиян Вигенин вече се предприемат стъпки за повишаване на сигурността на консулствата в региона и служителите в тях. Защита ще получат и българите, които вече са в Сирия. От думите на първия дипломат стана ясно, че е осигурена подготовка за евентуална евакуация на български граждани.

 

Негативи за страната ни са възможни и по други направления - например икономически или финансови. На съвета преценили, че отрицателно влияние ще има, но недостатъчно, за да застраши националната сигурност на България.

 

Подробности по темата ще научите от видеото.