В същото време помощта, определена от държавата за бедните семейства, е 250 лв.

Бум на социално слаби семейства, кандидатстващи за еднократна помощ за първокласник. С над 1000 повече са тази година финансово затруднените домакинства само в Пловдив. Те очакват от държавата целеви средства , за да подговят децата си за училище. Знаете за настоящата учебна година правителството определи помощта за първокласниците да е 250 лева. Молбите се приемат до края на месеца във всички дирекции на службите за „Социално подпомагане“.


До момента в Пловдив молби са подали 1572 семейства. Анелия Георгиева е самотна майка и е една от първите, кандидатствали за помощта и вече е  получила от държавата 250 лева. Сега търси да купи необходимите неща за първокласника си.


В покупките за първи клас Анелия тръгва от раницата, която се оказва и най-скъпа. Цените им започват от 50 и стигат до 200 лева. По груби изчисления за купуването на раница, тетрадки, блокчета и пособия за рисуване, триъгълници, химикалки, моливи, учебни помагала, униформа, спорнет екип и маратонки семейството ще трябва да похарчи общо 263 лева. И това без облекло и обувки. Както за Анелия така и за много други родители помощта от държавата е изключително нужна.


Доходният критерий, който е за детските надбавки важи и за това подпомагане - 350 лева на член от семейство. Така че абсолютно всички родители, които получават детски надбавки и предстои да изпратят първокласник тази година, ще могат да се възползват от това подпомагане”, обяснява Надя Танева- директор дирекция“Социално подпомагане“- Пловдив.
Семействата, които подадат молби до края на месеца, ще получат държавната помощ октомври.


Повече по темата гледайте във видеото.


Репортер: Благой Бекриев