Позицията на страната ни бе една от основните теми на днешното парламентарно заседание

Депутати поканиха президента Росен Плевнелиев да вземе отношение по темата Сирия. Позицията на страната ни се превърна в една от основните обсъждани теми при днешното парламентарно заседание.

 

От партия „Атака” настояха България незабавно да обяви неутралитет и страната ни да бъде защитена от бежанската вълна. Премиерът Пламен Орешарски отговори, че се търсят варианти за настаняване на сирийските граждани и засега не е осъждан вариант за затваряне на границата с Турция. По отношение на евентуална военна намеса в Сирия – все още никой не е искал помощта на България, напомни Орешарски.

 

От прессекретариата на държавния глава изпратиха своята позиция за поканата към президента Росен Плевнелиев. В нея се казва:

 

“Позицията на президента Плевнелиев по този въпрос беше ясно изразена. Тя е публична и всеки има възможност да се запознае с нея. Това, което към момента отсъства, е позицията на българския парламент и затова президентът изразява своето удовлетворение, че неговият призив за дебат беше чут. Президентът се надява, че демонстрираното отношение към държавния глава, чрез начина, по който днес беше поканен от един народен представител от управляващото мнозинство, няма да бъде знакът, под който ще премине работата на Народното събрание и диалогът между институциите”.

 

И още: “Президентът се надява, че стартиралите дебати ще доведат до приемане на решение на Народното събрание по сирийската криза. Особено важно е България да има единна позиция, така както вече направиха нашите европейски партньори.”