Медиците поставят условия за новия рамков договор

Лекари заплашват с масови протести към края на годината, ако не бъдат осигурени допълнителни средства от държавния бюджет за болниците. Медиците недоволстват, защото за болнична помощ вече не достигат 108 млн. лева.

 

От Здравната каса обясниха, че чак към средата на октомври ще се знае точно колко пари липсват. Очаква се да бъде отблокиран и резервът на Здравния фонд, който е в размер на 269 млн.

 

Междувременно, ръководствата на браншовия съюз и на касата започнаха да преговарят за това колко пари ще се отпускат за лечението на различни болести догодина и по какви критерии ще се става това. Лекарите обаче поставят серия от условия, за да подпишат нов рамков договор в здравеопазването, който може да осигури повече средства и по-качествени здравни грижи през 2014 г.

 

„Искрено се надявам, че методиката – независимо от това дали ще бъде променен законът, ще бъде съгласувана между двете институции, което е най-важно, че ще има гъвкаво разпределение на средствата между отделните изпълнители на болнична помощ и че ще има по-добри условия за сключване на договор. Това са нещата, които очакваме, за да има нов рамков договор”, отбеляза председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.