Важният въпрос според него е защо, след като цената на тока е намалена с 5%, хората получават по-високи сметки

„Твърденията на БСП за източване на енергийния сектор са опит да се отклони общественото внимание и да не се засегнат важни теми като например сметките за ток на гражданите”, заяви на пресконференция народният представител от ГЕРБ Делян Добрев. 

 

По думите му „нападките на БСП срещу ГЕРБ са от типа крадецът вика дръжте крадеца”.

 

Усилията да се покаже някаква борба тип „Робин Худ” във вреда на богатите и в полза на бедните, са опит да се отклони общественото внимание”, коментира още бившият енергиен министър, цитиран от "Фокус".

 

По думите му важните въпроси са защо, след като цената на тока е намалена с близо 5%, потребителите се оплакват от по-високи сметки за електроенергия. „Когато БСП беше опозиция твърдяха, че сметките на хората са отговорност на правителството, а сега казват, че отговорността е на ЕРП-та”, отбеляза Добрев.

 

Според него със сегашните си твърдения управляващите се опитват да скрият и липсата на позиция по проекта за изграждане на АЕЦ „Белене”, като се правят внушения, че проекта е продължил и не е спрян.

 

„Въпросните 230 млн. лева, за които говори министър Драгомир Стойнев, всъщност са 236 млн. лева, и не са за 2012 година, а за тази година. Тези пари не касаят „студения резерв”, а касаят т.нар „разполагаемост” по дългосрочните договори за двете централи „Марица Изток 1” и „Марица Изток 3”, които ние не сме подписвали. Тази „разполагаемост” се плаща от момента, в който са заработили тези централи и ние не носим отговорност по тази тема”, обясни той. 

 

Така от ГЕРБ категорично отхвърлиха обвиненията, отправени от енергийния министър, че предишните управляващи са източили 230 млн. лева от енергетиката. Министър Стойнев вече обяви, че дава този сигнал на прокуратурата. Неговият предшественик Делян Добрев изчисли, че 5-процентното намаление на цената на тока всъщност се покрива с пари от данъците на хората, за да не се докара до фалит НЕК. Сметките показвали дори, че токът всъщност е по-скъп отколкото преди август, но го плащаме през данъците си, които се насочват към енергетиката вместо за здравеопазване, например.