“Ще защитавам правата си докрай, за да мога да изчистя името си”, категоричен беше магистратът

За пореден път тази седмица десетки младежи обсадиха Висшия съдебен съвет преди редовното му заседание. Поводът е СРС-скандалът с участието на неколцина прокурори. Протестиращите искат оставката на Камен Ситнилски, който обаче заяви многократно, че няма да си тръгне. Всичко започна със засечени разговори на бившия заместник-главен прокурор с други висши магистрати, в които се обсъжда разпределението на местата за членове на ВСС от прокурорската квота. Изборът бе през септември миналата година.

 

Имах усещането, че ще бъда избран. Познавах много от прокурорите… Това, заедно с едно колегиално отношение, ми даваше увереност, че ще бъда избран”, коментира Ситнилски във „Всяка неделя” и добави, че се гордее с резултатите, които е постигнал в борбата с организираната и тежката престъпност с екипа на бившия главен обвинител.

 

Ситнилски коментира продължаващите протести пред ВСС, като изказва мнение, че „надделява спортно-футболният елемент във викането пред прозорците” на съвета.

 

Магистратът няма подозрение кой може да стои зад теча на СРС-тата. Съгласи се обаче с тезата, че някой в МВР или прокуратурата може да му има зъб.

 

„Най-достоверната хипотеза за скандала е желанието на някой да има влияние в съдебната система, да овладее прокуратурата. Това може да стане, като се покаже на всички, че един популярен магистрат може да бъде смачкан по определен начин, за да може другите да си вземат поука… Не мога да кажа, че съм бил близък с Бойко Борисов, нито с БСП. Никога не съм се занимавал с политика”, каза още Камен Ситнилски и беше категоричен:

 

Ще защитавам правата си докрай, за да мога да изчистя името си и да върна спокойствието на моите близки… За да се преврати понатъшното неправомерно изтичане на информация – това явление трябва да изчезне от българския обществен живот.”

 

Целия разговор с висшия магистрат можете да проследите във видеото.