Изложбата ще остане в столичната Градска художествена галерия до края на ноември

118 картини на Жул Паскин са изложени в столичната Градска художествена галерия. Сред платната има непоказвани творби, които са собственост на частни колекционери от Париж, Лондон, Люксембург и Осло.

 

Жул Паскин - това е едно от имената, които и до днес будят възхита. А в разстоянието от митичния Монпарнас, през Берлин, Лондон и Ню Йорк трудно може да се намери автор, който поравно да съперничи с дух и талант на Морис Утрильо, Амедео Модиляни и Пабло Пикасо.

 

А ако изкуството има родина, както казва френския новелист и дипломат Пол Моран, то никой друг не е повече художник от Жул Паскин. Друг един мислител казва, че след смъртта на Реноар – Паскин е най-великият френски художник. Критиката в Съединените щати  пък казва, че и до днес във Френската столица определят родения във Видин автор като американски художник.

 

Той е боготворял жената, това личи от картините му, а страстта му към тях е била безкрайно силна, вдъхновявала го е да прави изкуство.

 

Жул Паскин си отива едва на 45. Оставя зад гърба си шеметен живот и невероятни творби. А всяка една среща с тях – винаги си заслужава.

 

Изложбата ще остане в столичната Градска художествена галерия до края на месец ноември.