В Монтана сирийското семейство получава помощ и подкрепа от съседите си

В следващите минути ще ви покажем и един положителен пример за съжителство между българи и бежанци. Историята е от Монтана. Там от година и половина живее сирийско семейство, получило наскоро и хуманитарен статут на бежанци. 

 

Халед и Кахера живеят на квартира в един от монтанските квартали. Семейството има едно дете, което се родило в България, малко след като напуснали родината си. Разговаряме само с Халед. Съпругата му не иска да покаже лицето си пред камерата, тъй като нейните близки все още са в Сирия и се страхува да не им навреди

 

„В България се чувствам много сигурно и спокойно, единственият ми проблем засега е, че нямам никакви доходи и не мога да издържам семейството си”, споделя Халед.

 

Той и съпругата му са подали молба за социални помощи и детски надбавки, но все още чакат одобрение и в момента живеят почти без доходи. Помагат им обаче съседите от блока, които всекидневно са до тях. Иванка често се грижи за малкия син на Халед и Кахера.

 

Светла, друга съседка, всеки ден взема млечната кухня на малкия Джад и учи Кахера на домакинска работа.

 

Халед е благодарен за гостоприемството на българите. Той и Кахера не виждат своето бъдеще в Сирия. Те смятат да останат в България и да отгледат и възпитат децата си като българчета. 

 

Репортер: Биляна Борисова