Лидерът на опозицията обвини управляващите, че са излъгали за броя на депутатите в пленарна зала

Като реакция на осигурения от Михаил Миков кворум днес в парламента, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви, че от утре оглавяваната от него парламентарна група няма да участва в електронно гласуване.  

 

На днешното заседание за обсъждане на внесения от ГЕРБ вот на недоверие в кабинета „Орешарски” председателят на парламента нареди на квесторите да преброят присъстващите в залата народни представители. Въпреки че депутатите от ГЕРБ не се бяха регистрирали в електронната система, присъствието им в залата ги включи в бройката и така се постигна кворумът.

 

По думите на Борисов днес електронното гласуване е било „погазено”. „Г-н Миков накара квесторите да броят хората. Ще видите, че дори и в това са излъгали с четирима души. Ще го докажем”, закани се бившият премиер.   

 

Днешното заседание на парламента е нелегитимно според опозиционния лидер. „Затова сме внесли нов вот и когато се съберат, направят кворум, както е в Конституцията, защото това не е плод-зеленчук, това е парламент. Има наредби, правилници, които трябва да се следват и спазват”, подчерта Бойко Борисов, цитиран от „Фокус”. „Управляващите трябва да имат кворум. Те излъгаха с кворума сутринта, сега им го доказахме при поименното гласуване”, добави председателят на парламентарната група на ГЕРБ.