Данните съобщи Венцислав Лаков, председател на Анкетната комисия, проверяваща „Авиоотряд 28”

443 полета е извършил „Авиоотряд 28” за периода 2009 – 2013 година. Похарченото гориво за тях се изчислява на 3 141 980 лева.


Това заяви в предаването на „Неделя 150” по БНР Венцислав Лаков от „Атака”, който е председател на Анкетната комисия, проверяваща ползването на „Авиоотряд 28”. Комисията не е получила пълните данни, необходими за работата й, уточни депутатът.


Докладът вече е внесен в деловодството. Предстои обсъждането му в НС. Текстът е над 40 страници, като е придружен с 15 приложения полет по полет.


„Истинското име на този доклад е „безразборното хвърчане на властта”, ако трябва да го синтезираме”, коментира Лаков.


Оказало се, че нито една от институциите, имащи отношение към работата на Комисията, няма задължение да съхранява списъците на пътниците, които са използвали самолетите на властта.
„Не успяхме да установим име по име кой как е летял, но излязоха други факти. Например, 75 са изпълнените полети за нуждите на двамата президенти през този мандат. Вицепрезидентите са летели 6 пъти, а председателят на Народното събрание е летял 24 пъти", поясни Лаков.


Комисията установила също, че механизмът за допускане на лица на борда на правителствения самолет е направен така, че на практика да не е ясно кой се качвал и кой слизал от правителствените самолети.


Венцислав Лаков заяви, че в понеделник или вторник, заедно с колегата си Илиян Тодоров ще посетят Брюксел.


„В политическото ръководство на НАТО, на срещите, които ще имаме там, ще поставим много важния въпрос, за който ние се борим в момента - за пълен неутралитет на България по отношение на близкоизточния конфликт, а също така и за неучастие в мисия в Афганистан - предсрочното ни изтегляне от там. И искаме да не плащаме грешни пари за следвоенното, ако може така да се каже, реформиране на Афганистан”, каза за финал Венцислав Лаков.