Изследването е проведено от едни от най-големите български и италиански специалисти в областта

Тази седмица бяха оповестени данните от сензационно изследване, според което имаме малко общи черти с руснаци, поляци и беларуси. В същото време по ДНК сме доста по-близки до италианци и гърци.

 

Работата на учените предизвика оживена дискусия. Какво ни казва изследването – ще разберем от академик Ангел Гълъбов от института по микробиология при БАН.

 

Изследването е проведено от едни от най-големите български и италиански специалисти в областта. В него участват 900 българи и българомохамедани, населяващи цялата територия на България. Изключени са други етноси като роми, турци, арменци и евреи.

 

Причините за близостта до италианските гени акад. Гълъбов съветва да търсим в още по-далечното минало. Разказва ни как един от синовете на Кубрат - Алцек, заедно с няколко хиляди души се заселва по територията на днешна Италия. Като доказателство посочва фамилните имена Булгари и Булгарели, които съществуват и до днес в Италия. 

 

Освен това акад. Гълъбов описва древните българи като добре облечени благородници, а не като диваци с конски опашки. Добри земеделци, които са познавали просото, пшеницата и каменното строителство. И противно на общоприетото, обяснявая, че именно те са оказали влияние върху неорганизираните славяни, а не славяните върху българите. 

 

Репортер: Ева Костова