Лечебните заведения ще получат 80% от парите, които са изхарчили през септември за лечението на пациенти

Държавата оряза парите на болниците с една пета. Така лечебните заведения ще получат само 80% от парите, които са изхарчили през септември за лечението на пациенти и за медицински изделия, реши надзорът на Здравната каса

 

Още преди дни от Касата предупредиха, че има и по-голяма опасност - да плащат само 65 на сто от това, което са изработили болниците. 

 

Болниците масово твърдят, че няма да връщат пациенти, но ще трябва да орязват заплатите на лекарите или да задлъжняват на доставчиците си. Според някои лечебни заведения няма да има средства за консумативи и това може да влоши качеството на медицинските услуги. 

 

От Касата обясняват, че болниците ще си получат изработените пари, но най-рано през януари – с новия бюджет. Сега причината за намаляването на плащанията е, че Касата вече е направила преразход от близо 150 милиона лева. 

 

До края на годината всеки месец ще се решава каква част от дължимите средства ще се връщат на болниците. Промяната предизвика сериозно недоволство сред медиците и пациентите.