Допълнителни пари за здраве ще се набавят от админстративни съкращения

В бюджета за здраве за догодина са предвидени повече средства за Спешната помощ. Ще бъдат подпомогнати и малки лечебни заведения в труднодостъпни райони. Друга обещана вече промяна ще стане факт – пенсионерите ще плащат 1 лев за преглед при лекар, а не 2,90 лв. както досега. И още – очаква се да отпаднат редица тарифи, по които пациентите доплащат за медицинско обслужване.


Нерегламентирани плащания за здраве у нас достигат 120 млн. лв. всяка година, отчитат здравните власти. Оказва се, че често пациентите поемат от джоба си дейности, които вече са покрити от Здравната каса или за които лечебните заведения нямат право да ги таксуват допълнително.


По данни на здравното министерство, има болници, в които пациентите дават пари от джоба си за получаване на епикриза или дори за свиждане.


„Ще остане потребителската такса. Разбира се, доплащането по наредбата за избор на екип също ще го има”, обясни министърът на здравеопазването д-р Таня Андреева.


По отношение на намаляването на потребителската такса за пенсионерите, здравното министерство ще поема вместо тях разликата от 1.90 лв. и ще я превежда на Касата.


Допълнителни пари за здраве ще се набавят от админстративни съкращения, но няма да се органичават разходите за здравни грижи, нито да се съкращават лекари, обещават от министерството.