Парламентът обсъжда днес недоверието на опозицията в регионалната политика на кабинета

„Ние сме издръжливи, по-скоро питам ГЕРБ докога ще издържи”, заяви пред журналисти премиерът Пламен Орешарски, помолен да коментира докога кабинетът му ще устои на прилаганата от опозицията стратегия „вотове до дупка”. Парламентът обсъжда днес втория вот на недоверие в правителството, подкрепено от БСП и ДПС, за провал в регионалната политика. Вече стана ясно, че третият, който предстои да бъде внесен, ще бъде за култура.

 

Според Орешарски днешните разисквания по обвиненията на ГЕРБ нямат нищо общо с намеренията на правителството децентрализацията да бъде приоритет в бюджета за следващата година. Той отбеляза, че това е записано в програмата на кабинета и е обсъждано отдавна и на среща с Националното сдружение на общините.

 

Премиерът посочи, че все още не е готов изцяло анализът за административната реформа, който ще даде отговор на въпроса в кои сектори ще има съкращения. „Когато е готов, ще ви уведомим и ще се аргументираме, това е важна реформа за мен”, подчерта Орешарски, цитиран от БТА. По думите му съкращенията ще са основно в централната администрация.

 

Министър-председателят каза още, че продължава да твърди, че е нереалистично да се очаква удължаване на забраната за продажбата на земеделска земя на чужденци. Имаме договор за присъединяване от 2005 г., в който сме искали преходен период и го имахме”, припомни той.