Голяма част от немските граждани са почивали по Черноморието през лятото

Около 500 000 германци са посетили България през тази година, каза във Варна посланикът на Германия в България Матиас Хьопфнер след срещата си с кмета на крайморския град Иван Портних, цитиран от БТА.

 

Дипломатът посочи, че голяма част от сънародниците му са почивали по Черноморието през лятото. Той каза още, че германският бизнес проявява интерес към концесионирането на пристанището във Варна и следи какви стъпки ще бъдат предприети в тази посока.

 

Иван Портних допълни, че Варна ще разшири представянето си на туристическите борси в Германия. Освен в Берлин, градът ще има собствен щанд и на борсите в Щутгарт, Лайпциг и Франкфурт.

 

На срещата бе дискутиран и проблемът с интеграцията на ромите към обществото, допълни посланик Хьопфнер. Той посочи, че този въпрос стои пред целия Европейски съюз, а не само пред България.

 

Ключът е в образованието, при това от най-ранна детска възраст, каза дипломатът. По думите му страната ни и Варна могат да се възползват от отделените в ЕС средства за интеграцията на ромите. Въпросът е парите да бъдат поискани правилно и използвани целенасочено за обучението на тези хора, посочи посланикът.