Ще намалим тежестите и върху гражданите, каза Даниела Бобева

Вторият пакет от 88 мерки за намаляване на регулаторната тежест за бизнеса и за гражданите одобри днес Министерският съвет. Това обяви вицепремиерът по икономическото развитие Даниела Бобева на пресконференция след правителственото заседание. 

 

Една от мерките предвижда отпадането на нотариалната заверка при продажбата на автомобили. Вицепремиерът отбеляза, че благодарение на проведената дискусията тази мярка е така записана, че от една страна ще намали административна и финансова тежест за гражданите, а от друга - прилагането й ще създаде условия за попълване на бюджетите на общините.  

 

Други мерки целят да облекчат работодателите по отношение на условията на труд в работата извън работно време. Вицепремиерът даде пример със ситуации, при които е необходимо заради спешна поръчка да има извънреден труд. В тези случаи са необходими няколко разрешения, чието издаване отнема доста време и се рискува изпълнение на поръчките, които са важни за предприятията и за работещите в тях. 

 

Заместник министър-председателят уточни, че по една от мерките от първоначалния пакет, съдържащ 89 мерки, продължават дискусиите с бизнеса. Тя се отнася до гаранциите на фирмите, които изкупуват скрап. Сега те са 25 000 лева, като предложението е за облекчаване на този режим. „Тъй като все още текат дискусии с бизнеса по темата, на този етап мяркате е оттеглена“, каза  Бобева. 

 

По отношение на първия пакет от 24 мерки, вицепремиерът изтъкна, че законопроектите, чрез които ще бъдат премахнати или облекчени съответните режими, са готови и вероятно следващата сряда ще бъдат одобрени и ще влязат в Народното събрание. Бобева допълни, че в голяма степен има готовност и със законопроектите по втория пакет мерки. „Остават още около сто режима, които сме идентифицирали като административна тежест за гражданите и за бизнеса. Надявам се до края на ноември да внесем и трети пакет мерки“, каза тя.