Причината – намеренията на държавата да ореже парите на лечебните заведения с една пета

В началото на ноември лекарите се събират, за да решат кога и как започват националния си протест. Причината за него са намеренията на държавата да ореже парите на лечебните заведения с една пета. Ако това действително се случи, от една страна пациентите ще трябва да доплащат част от лечението си, а от друга това ще означава, че по Коледа и Нова година медицинският персонал може да остане без заплати.


От два дни Здравната каса предлага на директори на болници да подписват документи, с които се задължават да работят с по-малко пари. Така те на практика се съгласяват да получат само 80% от изработеното. Положението директорът на Военномедицинска академия сравни с Формула 1.


Представители на Лекарския съюз призоваха директорите да не подписват подобни документи. А ако бюджетът на Касата не бъде актуализиран, ще пристъпят към протестни действия.
„Мен лично ме учудва реакцията на Лекарския съюз, защото това, до което в момента сме стигнали – липсата на ресурс на Касата да разплати последните месеци от годината, не е изненада”, коментира здравният министър д-р Таня Андреева.


Според медиците основната част от дефицита на Касата не е заради болничната помощ. От 150 милиона дефицит – по малко от половината - 60 милиона е надвишението на болниците.


По думите на министър Андреева правителството ще намери решение на проблема. Дори и това да стане, недоволството на Лекарския съюз няма да спре. Оттам категорично се протипоставиха и на планирания за догодина бюджет на Здравната каса, защото според тях той може да срине системата.