Пациентските организации имат намерение да организират протести в цялата страна

Надзорният съвет на Здравната каса се събра днес, за да търси спешно решение на проблема с недостига на средства за болниците

 

Осигурени са 80% от средствата за извършена болнична помощ през септември. Останалите 20% недостиг се очаква да дойдат от надвзети от Националната агенция по приходите средства за здравни вноски. Очаква се те да са на стойност 30 милиона лева и да постъпят в Касата за разплащане с болниците до края на годината. 

 

Стана ясно още, че пациентските организации имат намерение да организират протести в цялата страна. Такова остава и намерението на Българския лекарски съюз. Причината е, че със заложения в момента бюджет има опасност лекарите и медицинският персонал да не получат възнагражденията си за Коледа и Нова година, а на пациентите да се налага да доплащат за услугите, които получават в болниците. 

 

От тези организации настояват и за цялостна актуализация на бюджета за здраве за догодина. От Надзорния съвет на Касата обаче обясниха, че това няма как да се случи. Въпреки това се събират на заседание в понеделник, за да търсят допълнителни средства. В момента дефицитът в бюджета на Касата е около 150 милиона лева.

 

Повече по темата гледайте във видеото.