Това е причината за вота на недоверие към управляващите, каза депутатът от ГЕРБ

През последните пет месеца имаме дефицит на политика, която да бъде адекватна в ситуацията с бежанците”, каза бившият вътрешен министър Цветан Цветанов в интервю за „Всяка неделя” с Кеворк Кеворкян и Дияна Найденова. Той коментира предстоящия вот на недоверие към управляващите във връзка с бежанската криза.

 

Едва на 26 септември се отпускат домовете във Враждебна и Военна рампа. Обяснението е, че през първите три месеца те изобщо не са разбрали за какво става въпрос. Никой не обръщаше внимание на опасността. Агенцията за бежанците работеше със 133-ма души между 2009-а и 2013-а. Този набор на хора няма как да обработят документите за толкова кратко време. Ние сме пробити от липса на политика. Недопустимо е полицейското училище в Казанлък да стане бежански лагер”, заяви Цветанов.

 

„За целия мандат на управлението на ГЕРБ страната ни изпълни ангажимента си по покриването на критериите на „Шенген”, а част от това беше да се изгради необходимия сграден фонд, в който да бъдат настанявани евентуални бежанци”, каза той и допълни, че към края на мандата местата в домовете за временно настаняване са били с 267% повече, т.е. за около 3000 човека.

 

През предстоящата седмица ще има дебат по темата за бежанците. Идеята за стена по границата е абсолютно несъстоятелна. Ще търсим подкрепа от всички парламентарни групи", категоричен бе Цветанов. 

 

Бившият вътрешен министър заяви също, че ГЕРБ няма отношение по делото срещу Сергей Станишев, защото по времето на инцидента не са били управляваща партия.

 

Депутатът от ГЕРБ коментира и темата за мораториума върху продажбата на земя на чужденци. „Безпокойството на българските граждани в момента е, че земята тук е изключително евтина. Трябва да се знае кой купува имоти тук”, каза депутатът от ГЕРБ.

 

Цялото интервю със Цветан Цветанов може да гледате във видеото.