Възможна е дори ликвидация на дружеството, допусна шефът на болницата

Има опасност най-голямата болница за спешни случаи у нас „Пирогов” да затвори врати от януари, заради липса на средства, прогнозират от ръководството ѝ. 

 

Заради преразхода на Здравноосигурителната каса, всички лечебни заведения ще получават само част от изработените пари, но от „Пирогов” твърдят, че подобна мярка може да ги изправи пред фалит. По предварителни разчети, заради намаления бюджет, болницата или няма да може да изплати заплатите на лекарите, или ще се наложи да трупа дългове към доставчиците си. Възможно е и някои от пациентите да бъдат връщани.

 

Съществува реална опасност „Пирогов” да спре плановия прием, тъй като нашият спешен прием е в около 80% от дейността ни. На първо място, това означава намаляване на обема на дейността. Другият начин, по който ние трябва да процедираме, но не ми се иска да стигнем дотам, е да оперираме апендицит и да извършим 80% от операцията, тоест – да оставим корема отворен”, заяви изпълнителният директор на болницата доцент Стоян Миланов.

 

В момента в моя кабинет са пациенти с онкологично заболяване. Аз не мога да им откажа прием и навременно лечение, когато това заболяване е открито. И аз няма да го направя. Ще ги приема и ще ги оперирам, така ще постъпват и моите колеги – по съвест. А съвестта на касата си е друга работа”, категоричен бе д-р Стоян Сопотенски от Спешното приемно отделение.