Медиците настояват Здравната каса да изплати 100% от дължимите пари на болниците

Лекари от цялата страна излязоха на половинчасов предупредителен протест. Медицинските работници настояват Здравната каса да изплати 100% от парите, които дължи на болниците. Заради преразход от над 150 милиона лева, касата оряза бюджета на лечебните заведения.

 

Засега, като пациенти, ще ползваме нормално здравни услуги. Докога ще продължи това, обаче, болничните шефове не се наемат да кажат. Все още не е ясно дали и как ще протекат протестните действия през следващата седмица. На 8 ноември изтича ултиматумът, който лекарският съюз постави на здравната каса – да намери липсващите средства, така че болниците да получат 100% от парите си.

 

По-рано през деня десетки лекари и медицински работници от „Пирогов” се включиха във втория символичен протест. Протест имаше и пред столичната университетска болница "Света Анна”. Медиците там всъщност ще получават едва половината от месечните си възнаграждения. Досега са взимали другите 50 на сто като допълнително заплащане, но за такова вече няма да има пари. Пред управата на болницата стои въпросът откъде още да се отреже.

 

Университетската болница в Пловдив е най-голямото здравно заведение в южна България с дългове за над 10 милиона лева. Заради рестрикцята на касата, задълженията ще нараснат още, а болницата може да остане без лекарства и консумативи.

 

„Ако тази тенденция до края на годината се запази ще се натрупа задължение, което е доста сериозно. Приблизително с около 5-6 милиона”, категоричен е изпълнителният директор на болницата доцент Карен Джамбазов. И пациентите подкрепиха протеста на лекарите. Болницата засега не смята да връща пациенти, но ще ограничи някои от дейностите си.

 

Към протеста се присъединиха и лекари от Бургас, Пловдив, Варна, Плевен и Силистра. Всички настояват касата да им изплати дължимите суми, така че да се покрият не само заплатите, но и текущите сметки и разходите за лекарства и консумативи. Според здравния министър, обаче, проблем няма да има само при изплащането на възнагражденията.

 

„Няма да има лекари, няма да има сестри, няма да има акушерки и лаборанти, няма да има хора, които да  останат без заплати, обеща здравният министър д-р Таня Анреева.

 

Премиерът Пламен Орешарски пък коментира, че нямало протест на лекарите, а спор, който се надявал, че ще бъде разрешен

 

Повече по темата гледайте във видеото.