Докладът на временната комисия ще бъде изпратен на главния прокурор

Депутатите приеха доклада на временната анкетна комисия за проверка на всички данни, факти и обстоятелства при ползването на правителствения "Авиоотряд 28" за периода август 2009 - март 2013 г. Докладът ще бъде изпратен на главния прокурор. Това решение бе взето след гласуване на депутатите на заседание в парламента. Сто от тях бяха „за”, а 80 – „против”. Темата предизвика сериозни спорове в пленарната зала. 

 

"Има пълен хаос между институциите, които организират полетите на властта, не се пазят документи, защото няма такова законово изискване, нужни са законови мерки, за да няма безконтролно изразходване на средства и „Авиоотряд 28” да не се използва като авиотакси за прищевки на хора". Това са основните изводи от работата на временната анкетна комисия към Народното събрание, представен от председателя ѝ и депутат от "Атака" Венцислав Лаков. 

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов е летял общо 362 дни по време на своя управленски мандат, като стойността на неговите полети е била близо 33 милиона лева. За 144 полета няма никаква информация относно целите, както и за това кои пътници са били на борда. 

 

В изложението си Лаков подчерта, че бившият премиер, който като такъв е и принципал на Авиоотряда, не е приел и двете покани на комисията да обясни как са били използвани държавните въздухоплавателни средства. Сред най-ярките нарушения, установени от анкетната комисия, са полети по нареждане на премиера с търговска цел.

 

Авиоотрядът няма право да извършва такива полети, превозвани са футболни и волейболни отбори - "Бистришките тигри", "Чавдар" - Етрополе, както и за заснемане на филм, изброи Лаков. Комисията е изчислила, че тези търговски полети са за над 800 хил. лв., което е щета за бюджета, защото при извършването им не се начислява печалба, плаща се основно само гориво.

 

Сред фрапиращите констатации на комисията са и тези, че военноплавателни средства на ВВС са използвани с предизборни цели. Така например, на 27 октомври 2011 г. "Хугър" е летял по маршрут Асеновград - Пловдив - Плевен, на борда са били Бойко Борисов, Ивайло Московски и Христо Стоичков. От справка в интернет излиза, че Борисов е на предизборно събрание първо в Пловдив, а следобед в Плевен и за целта се използва военен хеликоптер, посочи Венцислав Лаков.

 

В крайна сметка заключението на комисията е за 67 полета не по предназначение през проучвания период, в нарушение на заповед на министъра на отбраната, която регламентира кой има право да използва военни хеликоптери и самолети. Според тази заповед е изключено премиер да използва военно-въздухоплавателно средство, коментира Лаков.

 

Проучването е установило, че през лятото изключително натоварена са били дестинациите София - Варна и София - Бургас, предимно с министър-председателя на борда. Според справка формално са се откривали детски градини и площадки, уточни Лаков. Имало и редица полети до "екзотични дестинации" като ловни стопанства, без да е ясно каква е била целесъобразността им.