Не се предвижда промяна на 24-часовия режим на работа в затворите

Министерството на правосъдието предложи увеличение с 5% на заплатите и 20 лева повече към порциона на надзирателите от 1 януари 2014 г. Предложенията идват след преговорите на протестиращите служители на затворите и следствените арести с ръководството на министерството.

 

Друга идея предвижда изравняване на сумите за специфични условия на труд с тези на Главна дирекция "Охрана" от 1 юни 2014 г., предаде БГНЕС.

 

За разлика от изброените предложения, надзирателите приеха с одобрение уверението, че до края на година ще бъде приет Правилникът за приложение на Закона за изпълнение на наказанието, в който ще се промени методиката за отчитане на работното време. 12-часовите смени ще бъдат отчитани като 12 часа работно време, съответно 24–часовите като 24 часа работно време. От ведомството увериха още, че не се предвижда и промяна на 24-часовия режим на работа в затворите и следствените арести в страната.

 

Предложенията ще се обсъдят по места и в рамките на 5 дни ще стане ясно дали се приемат от служителите на затворите и на следствените арести.

 

Днес надзиратели от цялата страна протестираха пред Министерството на правосъдието с подкрепата на полицейския синдикат. Поредният им национален протест бе заради лошите условия на труд и ниското заплащане. Сега надзирателите получават около 700 лева заплата, затова искат 25% увеличение. Освен това искат 100% увеличение на парите им за храна, както и увеличение на допълнителното възнаграждение за тежки условия на труд – то в момента е максимум 28 лева.

 

Ресорният заместник-министър Илиян Ангелов слезе при надзирателите, за да чуе исканията им, а те го посрещнаха с освирквания: Така преговорите се пренесоха от улицата в кабинета. Надзирателите не са доволни с компромисните варианти, които им предлагат от министерството. Политическото ръководство обаче не може да им предложи друго, защото и техният бюджет е орязан – тази година с 12%.

 

Повече за протеста на надзирателите ще научите от видеото.