Основният риск за страната ни е слабият трудов пазар

България остава под наблюдение заради икономически дисбаланси, съобщи Европейската комисия. Според изпълнителния орган на ЕС основният риск пред българската икономика е слабият трудов пазар.

 

През април Комисията установи макроикономически дисбаланси в България, свързани най-вече с намаляването на задлъжнялостта в корпоративния сектор и продължаващото приспособяване на външните позиции, конкурентоспособността и трудовия пазар, припомня БГНЕС. В новия си доклад ЕК отбелязва, че няколко индикатори са над установения праг, включително международната инвестиционна позиция и безработицата.

 

Нефинансовият корпоративен дълг е относително висок в България в сравнение с подобни на нея страни, макар че голяма част от него е резултат от трансгранични междуфирмени заеми. Трудовият пазар остава слаб, а безработицата, включително младежката и дълготрайната, продължават да се увеличават, макар че намаляха през 2013 г. Бедността и социалното изключване също се увеличиха през тази година, констатират от ЕК.

 

Миналата седмица Еврокомисията публикува есенната си прогноза за Евросъюза, която обобщи с констатация за постепенно възстановяване при наличие на външни рискове.

 

Европейската икономика отново е започнала да бележи растеж през второто тримесечие на годината, констатира Брюксел. През изминалите месеци се наблюдаваха окуражаващи признаци, че икономическото възстановяване ще продължи, пише в прогнозата.

 

През втората половина на 2013 г. растежът в ЕС се очаква да достигне 0,5% в сравнение със същия период на 2012 г. Прогнозите са, че през 2013 г. БВП на ЕС ще остане непроменен на годишна база, а БВП на еврозоната ще се свие с 0,4 %.

 

В бъдеще се очаква растежът постепенно да набере скорост, като през 2014 г. достигне 1,4 % в ЕС и 1,1 % в еврозоната (съответно 1,9 % и 1,7 % през 2015 г.), очакват от Брюксел.

 

Европейската комисия обаче отбелязва, че общите данни прикриват някои значителни различия между страните от ЕС. Очаква се постепенно вътрешното търсене да се превърне в основен двигател на растежа в Европа. Това ще стане на фона на по-слабите перспективи за бързо развиващите се пазарни икономики, смятат в ЕК.