Това твърди председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров

„Има много стриктна регламентация на приходите на партията и бяло петно на разходите на партията. Липсва добра и ефективна законова уредба, която и на нас, и на Сметната палата би ни позволила да упражняваме по-ефективен контрол”.

 

Това заяви в "Здравей, България" председателят на Сметната палата проф. Валери Димитров по повод появилите се снимки от почивка на лидера на "Атака" Волен Сидеров, когато в парламента се провеждаше гласуването на държавния бюджет за 2014-а година.  По думите му има програмирен дефект в закона, защото член 29 от Закона за политическите партии оставя огромна свобода те да извършват разходи, включително и за сметка на държавната субсидия.


„Няма никаква регламентация на разходите, защото партиите разходват средствата си за подготовка и участие в изборите, за осигуряване работата на партийни структури, за организационни разходи по провеждане на мероприятия и за други присъщи на дейността на партията разходи”, добави проф. Димитров.


По думите му партията има неограничена свобода за харчене на партийните субсидии и отсъствието на регламентация позволяват тези пари да се харчат за лични разходи.


„Партията не е обвързана с изискване да обявява публично своите разходи, а тя сама решава кои са присъщите за нея разходи. Информацията, която се публикува в годишните отчети на партията, е обобщена. А в декларациите на политиците по Закона за публичното имущество няма отчетност за такива разходи. Отчитат се само имуществото и доходите през годината”, заключи проф. Валери Димитров.


Екипът на „Здравей, България” се свърза по телефона със зам.-председателя на „Атака” Десислав Чуколов, за да го пита дали парите от партийната субсидия са харчени за почивката на Волен Сидеров и останалите депутати от „Атака” в чужбина.


„Партия „Атака” предава отчет за това как изразходва своите партийни средства. Даваме тези отчети, а Сметната палата прави своите проверки. Ние сме най-проверяваната партия”, обяви Чуколов в ефира на Нова телевизия. По думите му Сидеров живеел под наем и харчел от спестените си пари за почивки.


Целия разговор гледайте във видеото.