Писателката Мила Попнеделова-Генова споделя какво стои зад творчеството ѝ

Разгърнете ли книжките на Мила ще попаднете в един друг свят. Онзи на децата, от който идва всеки, но с годините го е забравил.

 

„Първата книжка, която измислих, беше когато синът ми беше съвсем малък, на четири годинки и се страхуваше от тъмното. Подобна е на тази игра - на какво ти приличат облаците - можеш да ги оприличаваш на разни красиви неща, така е със сенките и шумовете нощем, които го плашат - то да си ги представя красиви, а не страшни. Мисля, че това му помогна да преодолее този страх”, казва писателката и художник Мила Попнеделова-Генова.

 

„Мисля, че даже като психология е добре – да си фантазираш хубави неща вместо страшни, надявам се да е в помощ на повече хора”, допълва тя. По думите ѝ това работи. Синът ѝ Боби излекувал страха си от тъмното.

 

Детските книжки се правят винаги с идея да научат нещо децата, да са полезни, без да има такова размахване на пръст и да е поучително, а така леко поднесени и с чувство за хумор. Илюстрираната детска книга е достъпно произведение на изкуството”, категорична е писателката.

 

Случайно или не в книжките ѝ се крият и съкровища за възрастните, стига да могат да ги видят. „Свинската книга се разказва за едно прасенце, което е влюбено в една котка. И се случват много нелепи неща в опита той да я впечатли. Той не я впечатлява, излага се ужасно и е щастлив с една лисица. Идеята е, че всъщност няма нищо фатално и може да не си щастлив с някого, но да си щастлив с друг”, завършва Мила.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.