До 300 милиона годишно може да пести бизнесът, а и хората, ако ползват алтернативните начини за подаване на декларации

Кампанията за деклариране на данъците е в ход вече две седмици, но засега няма много желаещи да се отчетат пред данъчните.За 10-те дни от началото на кампанията едва 9 хиляди декларации за доходи, получени през миналата година, са стигнали до различните служби в страната, при положение, че се чакат около половин милион.

 

Един от начините да си спестим част от дължимото е като подадем декларацията до 10 февруари, или пък изцяло по електронен път. Самите данъчни, също ни съветват да използваме интернет и така да се спести срещата с тях. Очаква се около 100 хиляди души на граждански договор да имат да доплащат.

 

Ако и бизнеса и хората се възползват максимално от електронните услуги и предпочетат да не се редят пред гишетата, ще си спестят 300 милиона лева годишно. От януари 2015 вече ще можем да подаваме декларации електронно не само с електронен подпис, но и с персоналния си идентификационен код, който всички и сега можем да получим от НАП.

 

Ако сте сред онези 100 хиляди българи, които имат да доплащат, то добре е да знаете, че от 5-те процента отстъпка може да се възползвате ако се издължите до 10 февруари. Ако пък подадете документа и плати по електронен път - отстъпката важи до крайния срок 30 април.

 

Онези които се самоосигуряват трябва да знаят, че ако имат стари неплатени данъци, то парите им за пенсия ще се насочат към по-старите дългове. Ако държат онова което внасят за осигуровки да отива точно там, то ще трябва да се разхождат до НАП и да подават заявление. При това доста често.

 

„Ако тези плащания са периодични, а те всъщност са месечни, толкова на брой заявления трябва да се подават в НАП, колкото плащания предстоят”, заяви говорителят на НАП и директор на дирекция "Данъчно осигурителна методология" Росен Бъчваров.

 

Като става въпрос за стари задължения, то добре е да знаем, че данъчните няма да ги зачеркнат просто защото са минали давността от 5 години. Пак трябва да отидем до НАП и да си поискаме да ни отпишат въпросните данъци. Ако обаче се окаже, че междувременно са ни писали писмо, за да ни поканят да платим, то 5-те години вече не се броят. При това без значение стигнало ли е до нас писмото или не.

 

Всичко по темата гледайте във видеото.