Росен Плевнелиев отправи специално видеообръщение по повод Дена на жертвите от комунизма

Всички документи, свързани с дейността на бившите тайни служби - ДС да бъдат отворени и предоставени на държавния архив, за да може гражданите да имат достъп до тях. За това призова президентът Росен Плевнелиев. Той отправи специално видеообръщение по повод деня на признателност и почит към жертвите на комунизма.

 

Упорито се търсят причини и средства, така че документите на комунистическите служби да останат непрочетени, за да се манипулира истината, както е удобно за някои“, заяви държавният глава.

 

След 25 години няма какво повече да бъде тайна. Нека всички имат достъп до тях, а не някой да ни посредничи, четейки архивите вместо нас. Няма нужда от посредник между нас и истината. Всички граждани, ученици, студенти, имат право да разберат истината за службите на тоталитарната власт от първо лице. Нека веднъж завинаги да затворим спекулациите около Държавна сигурност, да я сложим в Държавния архив и да дадем достъп на всички по интелигентен начин, както отдавна го направиха европейските държави“, допълни Плевнелиев.