БСП предлагат местата да се разпределят според представителството в парламента, ГЕРБ не са съгласни

Управляващи и опозиция в нов тежък спор - как да си поделят местата в Централната избирателна комисия. Въпреки че и едните, и другите си послужиха с аргументите на математиката, сметките се оказаха различни.

 

По едно място в ЦИК ще имат НДСВ и Синята коалиция. Спорът е как ще се поделят останалите 13 места. Според сметките на Мая Манолова, разпределението трябва да е 5 за ГЕРБ, 5 за „Коалиция за България”, 2 за ДПС и 1 за „Атака”.

 

Според БСП сметката е проста - 13 места в ЦИК, делено на 240 - броя на всички депутатите в парламента, умножено по броя на депутатите във всяка група. Само че ГЕРБ иска да се смята не според местата в парламента, а според гласовете, спечелени на изборите.

 

Сметките на ГЕРБ показват: 6 - места  за ГЕРБ, 5 за БСП и по едно за ДПС и „Атака”.

 

В опит да разберем кой крив и кой прав питаме Мустафа карадайъ от ДПС - той е математик. „Сметките и вие може да ги направите”, коментира той. Проблемът е, че в закона не пише ясно чия логика е вярната. Така въпросът остава в ръцете на президента - чий калкулатор ще ползва - дали този на ГЕРБ или на БСП.

 

Иначе от ДПС не отхвърлиха възможността да подкрепят човек предложен от ГЕРБ - но да е име. А в опит да посочи подходящите и неподходящите за ръководители на ЦИК Мустафа Карадайъ със сигурност отхвърли едно име - на пиара на ДПС.