Ванко Урумов е един от най-ярките представители на съвременната българска живопис

Ванко Урумов е един от най-ярките представители на съвременната българска живопис, чието изкуство се характеризира със силен емоционален заряд и професионализъм

 

След ретроспективната му изложба във Варна, открита в ХГ "Борис Георгиев” от началото на тази година, столичната галерия "Райко Алексиев” приютява част от творбите, които бяха показани там. 

 

В настоящата експозиция са събрани около 60 работи на художника от различни периоди, които съставляват една пълна картина на неговия творчески път, на израстването му като живописец. 

 

През социалистическия период изкуството на Ванко Урумов е било насочено преди всичко към фигуралната тематична композиция, като днес той продължава да рисува със същото силно и монументално звучене. 

 

Живописта му се отличава с професионално владеене на рисунката, пространството и колорита. Всичко това откриваме в неговите пейзажи, интериори, портрети и фигурални композиции, на които всеки един посетител ще има възможността да се наслади до края на месец март в галерия "Райко Алексиев”.