Очаква се той да бъде награден посмъртно за участието си в операция „Лясковец”

Загиналият при операцията в Лясковец командос Емил Шарков беше погребан с военни почести в Боянските гробища. На погребалната церемония не бяха допуснати външни лица. 
 
Спецполицаят беше застрелян на място, докато покриваше изтеглянето на колегите си от района на стрелбата в Лясковец преди два дни. 
 
Как се стигна дотук и кой е Емил Шарков?
 
В петък, 14-и март, рано сутринта командоси щурмуват къщата на психично болния Петко Петков в Лясковец. Снайперисти покриват сградата отвън. Част от баретите влизат през прозорците и обезопасяват стаите. Петко обаче се е скрил в банята с автомат. Четирима спецполицаи атакуват през входната врата. Именно те попадат под обстрела на Петков. 
 
По наша информация, екипът не е предупреден с какви оръжия разполага мъжът. Така вместо с тежко оборудване, баретите щурмуват с леки каски и леки щитове, което се оказва фатално. След като ранява двама командоси, Петков обявява, че ще се предаде. Секунди по-късно обаче отново открива огън. Ранява трети и застрелва на място четвърти полицай - най-опитния и водач на групата, който в същия момент покрива изтеглянето на колегите си. 
 
Загиналият зад маската е полицаят Емил Шарков, който има над 15-годишен стаж в Специалния отряд за борба с тероризма. Навършил е 40 години точно в деня преди трагедията. 
 
Приятел и съсед на Шарков заяви, че ще го запомни с чувството му за хумор, голямото му сърце и сплотеното му семейство.
 
Съпругата му Милена е носителка на короната „Мисис България” за 2008 година. Имат дъщеря. 
 
Преди 4 години екип на Българската национална телевизия успява да заснеме Емил Шарков по време на тренировка. Той става главен герой в документален филм, посветен на баретите
 
Очаква се Емил Шарков да бъде награден посмъртно за участието си в операция „Лясковец”. 
 
Междувременно, стана ясно, че щателна проверка ще изяснява как е подготвена и проведена полицейската операция в Лясковец. Инспекцията е назначена от вътрешния министър Цветлин Йовчев, съобщиха от парламентарната комисия по вътрешна сигурност. 
 
Повече гледайте във видеото.