В България много хора са запалени по ирландската култура

Денят на Свети Патрик е най-празнуваният национален празник на чужда държава по света. Днес и в Европа, и в Съединените щати, и дори в Далечния изток почитат Светеца на ирландците.


Но Данаил Глишев откри места, на които и в София ирландци и българските им приятели празнуват. Вечер празникът на покръстителя на Ирландия в далечния V век се отбелязва във всички пъбове, станали популярни и у нас. Дневното празнуване обаче, ще видим сега.


Джони е у нас от седем години, но 17 март - деня на Свети Патрик, националният празник на ирландските му съотечественици, си остава специален ден за него.


„Абсолютно неблагородно е да се работи на деня на Свети Патрик. Мисля, че правителството ви трябва да помиси да го направи почивен следващата година”, смята Джон.


Хората празнуват от сутринта. Приятелите на Джони пеят с пълно гърло. Оказва се, че и в България много хора са запалени, ако не по наследството на ирландския национален светец, то поне по ирландската култура...и танци. От Ралица Софрониева, която се занимава с тях от четири години, взимам първите си уроци. Външно, ирландския танц прилича на степ, но не може да се отрече, и малко на нашите народни танци.


„Никога няма типичен Ден на Свети Патрик. Най-типичното е, че объркваме нещата. И се шегува, че това не е ден, а по-скоро цяла поредица от празници”, категоричен бе Джон.


Повече по темата гледайте във видеото.