От прокуратурата отказват да потвърдят дали е направил самопризнания

За първи път България видя лицето на стрелеца от Лясковец. Петко Петков, който уби един командос и рани трима, беше преместен от болницата в затвораПетков прескочи критичното състояние, в което беше настанен в търновската болница и ще остане зад решетките, но в лечебницата в София.

 

Точно десет дни след кървавата акция в Лясковец, образът на стрелеца възкръсна в публичното пространство – при преместването му в болницата към затвора в София. Опитите ни да уточним мотивите за фаталното му поведение на 14 март обаче останаха безуспешни.

 

"Какво да кажа?", бяха единствените думи на 53-годишния мъж. 

 

Започва психиатрична експертиза на барикадиралия се с години в дома си Петков. Към момента под барикада остават и показанията му. Той вече е разпитан от прокурори, научи Нова телевизия. Бил „в общо добро състояние”. На този етап обаче и от прокуратурата и от болницата отказват да потвърдят дали е направил самопризнания и дали на по-късен етап могат да бъдат взети предвид. Това трябва да уточнят и психиатрите, които от утре ще работят с обвинения в убийството на полицая Емил Шарков. Те трябва да изяснят не само мотивите му, но и дали ще бъде осъден. Ако не може да носи отговорност, защото е невменяем - ще го лекуват в психиатрична клиника. 

 

Транспортирането му днес беше разпоредено от прокуратурата. Състоянието му позволявало

 

В болницата на затвора Петков ще бъде под непрекъсната охрана и лекарско наблюдение, включително при разпити и разговори с психолози. Въпреки подозренията за съучастие на майка му – тя остава без обвинения.  

 

Петко Петков ще бъде съден за убийството на полицая Емил Шарков. Иначе доказателства тепърва започват да се събират от разследващите. Взети са натривки както от ръцете на Петков, така и от тези на майка му, за да се удостовери със сигурност дали и тя не е стреляла срещу полицаите във фаталния петък.