Всеки длъжник може да обжалва действията на съдебния изпълнител пред Окръжния съд

„По отношение на разноски и такси в съдебното изпълнение, не само че не е безконтролно, но и всеки длъжник има право да обжалва действията на съдебния изпълнител пред Окръжния съд. Така че съдът контролира начисляването на разходите и ако види, че има прекомерност, го отменя и намалява”.


Това обясни за „Събуди се” Георги Дичев – председател на контролния пакет на Камарата на частните съдебни изпълнители. Изказването му бе по повод гостуването предишната седмица на Страхил Ангелов от БСП, който коментира в студиото на таксите, които се събират от съдебните изпълнители.


Дичев даде пример с дълг от 500 лева, към който се начисляват лихви, таксата на съда за изваждане на изпълнителен лист, адвокатския хонорар, който вече е 350 лева като минимален размер, пред съдебния изпълнител се начислява втори адвокатски хонорар, а самия хонорар на съдебния изпълнител може да е една 150 лева. „Хората виждат накрая една сума от 1300 лева и казват: „Какво е това чудо!”


„Спекулира се по този въпрос, защото таксите на съдебния изпълнител като процент от общия дълг, са една доста малка част”, добави Георги Дичев.


От своя страна Лилия Делирадева от Центъра за човешки права апелира към хората да си търсят правата, обръщайки се към частния съдебен изпълнител и ако има нарушение, директно да изпращат сигнали до Камарата на частните съдебни изпълнители.


Според Делирадева общественото мнение за несправедливост при таксите на съдебните изпълнители било „заради незнанието на хората, че тези такси и крайната сума, която се сформира, не е само таксата на частния съдебен изпълнител. Там са държавни такси, банковите лихви и други. Но по-скоро  проблемът тръгва от банката, която не желае да предоговори по никакъв начин кредита”.


Целия разговор гледайте във видеото.