70% от износа на руска енергия, включително петрол и газ, отива към Европа

„Европа е надежден газов клиент и очакваме доставчиците ни да спазват ангажиментите си”. Това заяви говорителката на Европейската комисия Пиа Хансен. Изказването й бе по повод предупреждението на руския президент Владимир Путин, че има риск за доставките, ако Европа не помогне на Украйна да плати газовия си дълг.


Припомняме, че в писмо до 18 държави членки на ЕС Путин предупреди, че държавната газова компания „Газпром” може да бъде принудена да премине към „авансово плащане за газовите доставки” и „напълно или частично да ги прекрати”, ако Украйна не плати дълга си от 2,2 милиарда долара (1,6 милиарда евро).


По думите на Хансен около една четвърт от газовите доставки за Европа идват от Русия, като половината от тях преминават през Украйна. Освен това, 70% от износа на руска енергия, включително петрол и газ, отива към Европа и съставлява около половината от държавните приходи.


„Всички газови доставки са нормални и стабилни. Газовите резерви в момента възлизат на 37 милиарда куб. м или около 50% от общия капацитет”, обяви говорителката на Комисията по енергийните въпроси Сабине Бергер.

 

Руският президент Владимир Путин отвърна на нападките като нарече "абсолютно нетърпима" ситуацията в Украйна относно неплатените сметки за доставяния от Русия газ. 

 

„Русия гарантира изпълнението на поетите ангажименти за доставка на газ към европейските страни. Драматизмът на ситуацията е в това, че през първото тримесечие на тази година Украйна плащаше най-ниската цена за газа. Дори при тези цени украинските партньори спряха да плащат. Според договора на 7-ми април изтече срокът за плащане на газа за март. От 540 млн. долара, не е платен нито един долар, нито една рубла”, заяви руският президент.