ЦИК и СЕМ подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на предизборната кампания

Президентът Росен Плевнелиев издаде указ за попълване състава на Централната избирателна комисия, като назначи Метин Мехмедов Сюлейманов за член на електоралния орган. Указът е с положен държавен печат и предстои да бъде обнародван в Държавен вестник, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

 

По-рано днес Централната избирателна комисия и Съветът за електронни медии подписаха споразумение за прозрачно и обективно отразяване на предизборната кампания за Европейски парламент. В сряда партиите и коалициите разбраха под кои номера ще се състезават на европейските избори.

 

Президентският указ за разпределението на местата в ЦИК стана повод за пореден политически сблъсък межди властите у нас. След като социалистите получиха с един член по-малко от ГЕРБ, управляващите лишиха опозицията от заместник-председателски пост в комисията, а Конституционният съд образува дело за указа на Плевнелиев, издаден преди да приключат дебатите в парламента.

 

По-късно парламентът реши броят на членовете на ЦИК да се увеличи с един до 18 с промяна в новия Изборен кодекс, след като при първоначалното разпределение ДПС бяха ощетени с един член.