Според образователния министър така ще бъдат стимулирани младите хора да влязат в класните стаи

Повече пари трябва да привлекат повече млади учители в училищата. Затова министърът на образованието Анелия Клисарова обеща по-високи заплати от 1-ви юли.

 

Намерението е учителите до 35 години да започнат да получават за труда си между 30 и 50 лева повече. Тоест заплатите им да станат между 500 и 550 лева. Увеличенията ще зависят обаче от директорите на всяко училище, които се разпореждат с делегираните бюджети.


Според последните данни - в българските училища - младите учители са под 10%. А всъщност, нарастава и то значително броя на преподавателите над 55 години - те са близо една трета. Мария Димитрова срещна задочно една млада учителка, избрала класната стая пред друга, далече по-добре платена работа, и една учителка, на която предстои пенсиониране.


Само преди година животът на Цвети е съвсем различен. Работи в сферата на услугите и печели добре.  Докато не решава, че призванието й е да работи с деца. Така става един от учителите на „Заедно в час”. Заплатата й се променя коренно.


Не мога да го съпоставя с това, което взимах преди да стана възпитател. Доходът, който получавам в момента не е много висок, но аз приемам професията си по-скоро като кауза”, обяснява Цветомира Цветанова.


Така Цвети само на 28 години вече е възпитател на първокласниците от 15-то училище. А методите на работа с децата се различават от традиционното преподаване.


Лилия Рамчовска е от другата страна на кариерата си като учител. Преподава от 23 години, скоро й предстои пенсиониране. Заплатата, която получава, е 630 лева. С годините се получава и разлика в методите на преподаване, смятат педагозите.

 
За да бъдат стимулирани повече млади хора да стават учители от Министерството на образованието вече изготвят пакет от мерки.


Тази година отделихме средства и се заплаща личния транспорт на учителите, които отиват в отдалечени населени места. Имаме разговор с банки за отпускане на заеми за жилища”, твърди образователният министър Анелия Клисарова.


Повече по темата гледайте във видеото.