Баретата загина при провалената полицейска акция в Лясковец

Загиналият при трагично развилата се полицейска акция в Лясковец Емил Шарков бе награден посмъртно с почетен знак на МВР I степен. Най-високото отличие на министерството се присъжда на Шарков за проявената от него смелост при операцията.

 

Баретата бе убит при щурма на Специализирания отряд за борба с тероризма срещу дома на психично болния Петко Петков, който се беше барикадирал в очакване на полицията. Други трима негови колеги бяха ранени.

 

На церемонията главният секретар на МВР отбеляза, че Емил Шарков се награждава за неговата саможертва и самоотрицание и затова, че е успял да защити колегите си за сметка на собствения си живот.

 

След смъртта на командоса Вътрешното министерство призна, че операцията е била провалена заради действията на служители на търновската полиция, които заснемали къщата на Петко, с което са го предупредили за готвения щурм. Последваха дисциплинарни наказания.  

 

40 дни след смъртта на Емил Шарков, съпругата му Милена прие признанието за неговия героизъм:

 

„С получаването на това признание просто се показа нещо, което Емо правеше всеки ден от живота си за мен, за семейството, за момчетата в отряда. Всеки ден той доказваше геройство и обличаше в смисъл думи като чест и достойнство и със смъртта си доказа още веднъж това”.