Условието да постигнем това е да намалим стреса и да спрем да се сравняваме с другите, казва Сандип

Българите може да станем по-добри хора, а страната ни - по-добро място за живеене с по-малко стрес. Това казва пред Ева Костова индийският учител Сандип. Има обаче и условия - да спрем да се сравняваме с другите. Преди две години йога семинар го води у нас. Силната енергия, която усеща тук и огромната признателност, която получава от хората, на които помага, го карат да остане.

 

„Дори и най-елементарната злободневна ситуация може да има силно отражение върху нас, защото всички заболявания водят началото си от три места. От стомаха, от съзнанието и от стреса. Всеки ден сме подложени на стрес. Закъсняваме за работа, бързаме за автобуса, винаги нещо сме забравили... Кому е нужно това? Единственото, от което се нуждаем е спокойствие, за да сме здрави”, казва учителят.

 

Начинът да постигнем това, според Сандип, е йогата. „Всички могат да я практикуват. Аз започнах още като дете. В Индия това е рутинно, ежедневно занимание, както ходенето на кино например. Сред учениците ми съм имал затворници, полицаи, политици... Йога помага на физиката и психиката, но помага и в елементарни злободневни ситуации. Прави ни спокойни”, пояснява той. Освен това, Сандип практикува и древна техника за акопресура отпреди 6000 години.

 

„По ръцете, краката и ушите си имаме точки, които като натиснем можем да въздействаме върху всеки един орган. Следователно няма заболяване, на което да не може да се повлияе, казва Сандип. Гръбначно изкривяване, безсъние и нарушена функция на щитовидната жлеза са само част от проблемите, които Сандип лекува. Според него можем да практикуваме някои елементарни форми на акопресура и сами.

 

„Българите искате да бъдете по-щастливи? Лесно е! Спрете да се сравнявате с другите. Всеки ден ценете малките обикновени радости. Това е тайната на щастливите индийци! Сменете гледната си точка! Йога помага и в това”, завършва учителят.

 

Целия разговор с учителя Сандип гледайте във видеото.