Министърът заяви, че реакцията на жителите е нарушила гражданските и човешките права на бежанците

"Притеснен съм от това, което се случи в село Розово. Това не отразява цялостната нагласа в българското общество" – това гласеше първият коментар на министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за изгонването на бежанците от казанлъшкото село. 
 
Министърът добави, че все още не може да определи дали случилото се с бежанците е престъпление, тъй като по този казус трябва да се произнесат специалистите.
 
"Мисля, че реакцията спрямо тези хора нарушава техните граждански и човешки права. След като получат статут от Държавна агенция по бежанците, тези хора са с всички права на постоянно пребиваващи български граждани на територията на Република България", добави Йовчев, цитиран от БТА.
 
По думите му, тези хора имат право да се движат, да се настаняват където искат, да работят и имат право на социално подпомагане. Министърът коментира случая и в друг аспект. Той цитира част от доклада на кмета на селото до Областно управление на МВР, според който село Розово било най-чисто откъм етнически състав в община Казанлък.
 
Йовчев определи цитата от доклада като изключително притеснителен и неприемлив и изрази учудване, че представител на местната власт говори за етническа чистота.
 
"В най-скоро време предстои изграждането на контратерористичен център у нас. Той ще бъде част от структурите на ДАНС и ще работи 24 часа в денонощието", съобщи още Йовчев, цитиран от Dariknews.bg. Министърът уточни, че вече е договорено със САЩ през месец май български екип да замине там за обучение и обмяна на опит.