От нано-частиците до необятния Космос

Може ли науката да бъде интересна? Със сигурност, ако присъстваме на Софийския фестивал на науката

 

Как да си направим истински облак в бутилка? Как се извлича ДНК от ягода? Могат ли два зелени дракона да си родят жълто бебе и какво е общото между лошата бира и скункса?

 

Отговор на всички тези въпроси ще можем да научим и видим, дори пипнем от утре по време на Софийския фестивал на науката. От микроскопичният свят на нано-частиците до тайните на необятния космос - човешкото любопитство не познава граници. 

 

Мястото на науката отдавна не е само в лабораториите и академичните зали. Всеки от нас ще може да се докосне до експлораториума - мястото, където ще видим науката в действие!

 

Ще можем да се докоснем и до магията на роботиката. Това ще ни покажат робопартанците в училището по роботика.

 

И още. Ако висок и строен елф се ожени за хобистко момиче, дали децата им ще са с човешки ръст? Отговорите дава генетиката в магическия свят! И не само - защо адът мирише на сяра и могат ли киселите краставички да бъдат феромон? Тайната ще ни разкрият молекулите. А ако сме гладни - на помощ идва молекулярната кухня или както казват учените - химията е новото гурме! И още изненади!

 

Смесваме солта, водата и препаратът за миене. А как продължава експериментът - тайната ще бъде разкрита по време на фестивала. На него ще можем сами да си направим истински облак в бутилка и то с подръчни материали. Нещо, което едва ли са ни учили или показвали в училище.

 

Софийският фестивал на науката започва от утре и ще продължи до тази неделя. Мястото е театър „София” в парка Заимов. Повечето събития са безплатни, а по-специалните са с билети от по 4 и 5 лева.