Много от тях са доказателства по съдебни дела и се съхраняват в хранилищата на МВР

Бюрокрация в действие - държавата не връща с години откраднати вещи, оплакаха се пострадали. Така, според тях радостта от намерената открадната вещ, бързо се заменя с разочарование.   

 

Какво обаче се случва с иззетите вещи, къде се съхраняват и стигат ли в крайна сметка до собствениците си?

 

Откраднатите и намерени вещи са доказателства по съдебни дела и се съхраняват в хранилищата на МВР. Най-голямото и подредено е в Националната полиция. Доказателствата са в пликове и чакат съдебните дела да приключат, за да бъдат върнати на собствениците им.

 

Всички доказателства, които постъпват в полицията се описват и данните за тях се вкарват в компютърна система, както и на хартия. За по сигурно.  

 

Всички имат достъп до системата, но не всички я използват. Защото десетки автомобили, които са доказателства по вече прекратени дела, гният в дворовете на РПУ-та и на парка на жандармерията във Враня.

 

Проблемът с невърнатите вещи в много случаи се корени в това, че след годините в хранилищата на МВР, собствениците им вече не се нуждаят от тях. Такъв е случаят на Калина, чийто телефон е откраднат в бар през септември 2005 г. и намерен месец по-късно от МВР.

 

„Аз се зарадвах, мислех, че ще мога да си го взема, но ми казаха, че е веществено доказателство”, оплаква се Калина. През 2006 г. тя получава писмо, че делото за кражбата на телефон е прекратено поради неизвестен извършител, а през 2008 г. получава друго, че може да си получи телефона. На нея обаче той вече не й е нужен.  

 

След 9 години Калина е категорична, че ако й откраднат отново телефона, няма да подаде жалба. Защото загубата на лично време не си струва чакането.

 

Повече по темата ще научите от видеото.