Дори в политиката, най-ценният подарък си остава – символичният

Да избереш подарък за държавен глава е сложен процес, свързан с дипломатични умения, символични значения и много рискове. Ако по времето на Тодор Живков подаръците от негово име са купувани от дъщеря му и от неговата медицинска сестра, то днес за доброто впечатление, което трябва да направи президентът, се грижи неговият протокол. Там се стремят да подаряват нещо традиционно българско, например свързано с тракийските съкровища или традициите.

 

Дотук звучи лесно. Подаръците обаче не бива никога да се повтарят. Проблем, с който рискуват да се сблъскат например във Ватикана. Традиционно папата подарява на президентите медал със своя лик. За това и протоколът във Ватикана трябва да знае дали гостът пристъпва портите за първи път.

 

И ако преди години размерът и цената са имали значение, то в наши дни, дори в политиката, най-ценният подарък си остава – символичният. Винаги се търси символика, но се избягва да се подаряват прекалено скъпи подаръци. Има държави, където има определен лимит. Ако се надвишава - в САЩ например - ги дават в музей.

 

А какво има зад стените на българския държавен глава? Класацията държат традиционните чинии. Съдове с герб се подаряват от много лидери. Традиционна бразилска чиния президентът е получил от колегата си Дилма Русев. Разстоянията от Катар до всяка една столица по света пък мери дар от емира на Катар. Почти всеки един от подаръците за държавния глава наистина е пропит от традициите на страната, от която идват.

 

За да си спестят неприятни изненади, шефовете на протокола на двете страни почти винаги се консултират дали и какво е подходящо. И въпреки че понякога отсреща имат одобрение, обществото остава недотам приятно изненадано от избора.

 

Сред любимите подаръци на президента със сигурност се нареждат и част от тези, които е получил тази седмица за 50-ия си рожден ден. Повечето остават в тайна, защото са твърде лични... или нетипични.

 

Повече за официалните подаръци ще научите от видеото.