Минимум 23 точки ще са нужни на зрелостниците, за да получат тройка

Близо 120 000 ученици се явиха на изпит по български език и литература. При засилени мерки за сигурност се проведоха както матурите, така и външното оценяване след седми клас, за да се избегнат възможностите за  преписване. Всичко за изпитния ден и вълненията на хиляди семейства, разказва Мария Димитрова.


Продължават да пристигат стотици кашони, в които се намират писмените работи. През следващите дни тук ще започне проверката и оценяването на писмените материали. А днес на последния въпрос от матурата зрелостниците писаха по темата – „Живот и изкуство” в стихотворението „Кино” на Никола Вапцаров. На седмокласниците се падна „Снежният човек и врабчето” от Станислав Минков.


Традицията и тази година беше спазена и ръката на произволно избран журналист изтегли изпитния вариант от около 11 милиона комбинации. Няколко часа по-късно пред училищата се струпаха дванайсетокласниците и родителите им.


За първа година скалата за оценяване беше представена преди започването на матурата. Минимум 23 точки ще са нужни на зрелостниците, за да получат тройка. Пълна шестица ще се пише за постигналите между 95 и 100 точки.

Още по темата


„Точки не означа, че си отговорил на 23 въпроса от тези сто, които има. Това не означава, че са толкова занижени критериите. Напротив, те са съобразени с резултатите от предходни години”, обяснява образователният министър Анелия Клисарова.


Всички ученици трябваше да предадат мобилните си телефони и пред тях да няма нищо освен химикалки. Точно в 8:00 часа матурата започна. Част от училищата изключиха интернета си, а други включиха заглушителни устройства, за да се избегне преписването. Въпреки това в някои форуми активно очакваха да чуят коя е темата, по която ще пишат учениците от 12-ти клас, за да започне голямото подсказване.


И тази година имаше рекордьори. Някои излязоха от изпита още в 9:20 часа. Малко по-късно излязоха и едни от последните.


В 10 часа започна изпитът и за седми клас. За два часа учениците трябваше да решат теста и да напишат преразказ на непознат текст.


Резултатите от външното оценяване ще станат ясни до 4-ти юни, а от матурата до 9-и юни.
Само след два дни учениците отново ще са на изпит. На 23-ти май е втората матурата, която е по предмет по избор и външното оценяване за седми клас по математика.


Повече по темата гледайте във видеото.