Местна агенция припечелва с обиколка на местата, свързани с пороците на прехода

Агенция за „корупционни” туристически обиколки работи вече в Чехия, където са на път да превърнат порочните практики в туристическа атракция.

 

„Корупцията не е само пари, похарчени по грешен начин. Корупцията е злоупотреба с доверие и властовата мрежа, която се изгражда със същите пари”, коментира пред BBC основателят на агенцията Петър Шоурек, предаде БТА. За определена сума той и колегите му организират обиколка в Прага на забележителностите, свързани с корупцията и връзкарството, навредили на чешкия преход от социалистическа планова икономика към капиталистически свободен пазар.

 

В края на обиколката туристите в групата получават уникален сувенир – „диплома” по корупционна администрация, намек за многото официални лица и политици, обвинявани в купуване или придобиване на академичните си квалификации по ускорена процедура.

 

Петър Шоурек не вижда никакъв проблем в това да се печели от корупцията. Напротив: „Именно с цел да се осветли това противоречие създадох корупционната туристическа обиколка”, обяснява той. „Корупционният туризъм е бизнес, който се храни с това, което се храни с бизнеса. Ние рециклираме корупцията”.

 

Обиколката включва и спирка пред офисите на Роман Яноушек - милиардер, толкова влиятелен в Прага, че го наричат даже „кмет в сянка”. Обвиненията към него са свързани с продажби на градски имоти, нагласяване на търгове за обществени поръчки, реализация на мащабни проекти за развитие.

 

Корупцията в Чехия е достатъчно голяма, за да сваля правителства, коментира Роб Камерън от BBC. През юни миналата година полицаи с маски нахлуха в сградата на правителството след скандал, свързан със секс, шпионаж и подкупи, който сложи край на управлението на премиера Петър Нечас. Офисите на няколко бизнесмени, включително на Яноушек, също бяха обискирани. Това бе горчив край за едно правителство, което направи повече от всяко друго да развърже ръцете на разследващи и прокурори, които имат за задача да ограничат корупцията по високите етажи.

 

Международната неправителствена организация „Трансперънси интернешънъл” постави Чехия на 57 място от 177 страни в своето проучване „Индекс за възприятие на корупцията - 2013”, който изследва за колко корумпиран се възприема публичният сектор на дадена страна от гражданите й. Това е спад в сравнение с 48-мото място през 2012 г., но все пак я поставя пред съседна Словакия (61 място). Страната е по-добре и в сравнение с Италия (69 място), България (77-ма) и Гърция (80 място).