В социалните мрежи се организират протести тази вечер под мотото „ДАНС NOMORE! Време е да довършим започнатото”

В социалните мрежи върви организация за протести тази вечер. Поводът е годишнината от избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС – пост, от който депутатът от ДПС впоследствие се отказа – под натиска на общественото недоволство.

 

Решението на Народното събрание тогава предизвика вълна от протести. Инициативата днес е под мотото „ДАНС NOMORE! Време е да довършим започнатото”. „Не трябва да позволяваме всичко да се развива по техния сценарий. И днешните, и утрешните управляващи трябва да знаят, че гражданското общество се събуди и ще бди над всяко тяхно действие. На 14-ти юни в 18:00 часа – всеки на площада в своя град”, пишат организатори във Фейсбук.

 

Въпреки заявката на Делян Пеевски да се откаже от ДАНС, протестиращите поискаха оставка на правителството. Месеци наред блокираха булеварди, отправяха послания,  но както и да я искаха, оставка нямаше.

 

Премиерът чуваше протестиращите, но за срещите си с обществеността избра зала в Министерския съвет. Оказа се, че до нея достъп имат граждани, които подкрепят кабинета. И още – граждани, които сега са клиенти на прокуратурата.

 

До наказателни отряди не се стигна. В подкрепа на кабинета в София пристигаха автобуси със симпатизанти на правителството. А в най-новата ни история трайно се настани явлението контрапротест.

 

И този вид протест се разгневи – на президента и на няколко чужди дипломати, които призоваха ДАНСwithme да бъде чут. А проблемът си беше в нас – в пряк текст чухме и от върха на Европейската комисия.

 

Окървавената мирна блокада на парламента от 23-ти юли ще се помни и с фразата на Лютви Местан: „Да на пианото, но не на павето!” Лидерът на ДПС сравни музиката от белия роял пред парламента с туптящото сърце на събуденото гражданско общество.

 

Управляващите не се разгорещиха при вида на налягалите граждани на жълтите павета – ваканцуващи, по новите езикови норми от парламентарната трибуна. Нито се смразиха от акциите на студентите. Протестиращите измежду бъдещите висшисти останаха нечути и неразбрани.

 

Докато пулсът на протестите стихваше, партньорите БСП и ДПС се заеха да си премерят електоратите с ГЕРБ.

 

Изказването на Станишев за Възродителния процес у нас и последвалата реакция на Лютви Местан беше първата и последна публична целувка между партньорите в този мандат, започнал със скандал и отекнал с въпроса „Кой” – така и без отговор. Усещането, че политическата действителност e резултат от задкулисни поръчки беше затвърдено от Делян Пеевски в края на май.

 

България е на прага на предсрочни парламентарни избори. Година по-късно мотото на протеста "ДАНСwithme" e "ДАНСnomore".